Bra att veta om markbetong


ARMERING

Betongen armeras med traditionell armering.

FÄRG

Betongen kan genomfärgas vid blandning och/eller ytfärgas med pigmenterad hårdcement vid utläggning. Vanligast är att betongen är genomfärgad. Färgen är 1- 6% av cementvikten.

Vid flera betonglass kan det bli nyansskillnader på betongen på grund av konsistens på betongen, väder, efterbehandling mm. Resultatet av färgad betong beror på många olika saker, bl a konsistens på betongen hur den behandlas vid utläggning, fukthärdning, efterbehandling m m. Om man önskar finns möjligheten att få mer liv i ytan genom att färga släppmedlet.

MÖNSTRING

Mönstring av betong är ett hantverk vilket innebär att djup på textur och fogar kommer att variera över ytan vilket är bara snyggt och skapar en levande yta.

SPRICKANVISNINGAR

För att minimera risken för vilda sprickor utförs sprickanvisningar och skall sågas inom 36 timmar efter gjutning. Detta görs enligt markbetonghandboken men innebär inte att man helt eliminerar risken för att någon spricka kan förekomma i framtiden. Det går aldrig att helt garantera att inte underlaget i framtiden rör sig. En spricka i ytan är tråkigt men innebär ingen försämring av produkten och oftast syns den bara när betongen blir blött. Att försöka laga sprickan innebär oftast att den syns ännu mer.

EFTERBEHANDLING

Efterbehandling är att rekommendera, Det kan göras på flera olika sätt: